GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraživanje

Posjeta

Članova : 1
Sadržaj : 42
Web Linkovi : 3
Posjete Sadržajima : 468832

Locations of visitors to this page

 

 
Home Novosti Zanimljiva analiza požarne sezone 2023.

Zanimljiva analiza požarne sezone 2023. PDF Ispis
Autor Administrator   
Srijeda, 31 Siječanj 2024 18:47

Zanimljivu analizu požarne sezone 2023. temeljenu na EFFIS podacima napravila je tvrtka Disterlec na svom portalu KnowHow o transferu tehnologije u kojoj Hrvatska stoji jako dobro.

 

 

Analizirali su količinu izgorene površine (slika na početku), cijernu koju su imali požari požarne sezone 2023.

I po veličini izgorene površine i po cijeni požara daleko najgore stoji Grčka. Po veličini izgorene površine prati je Italija, ali zanimljivo je da su trškovi bili puno veći u Rumunjskoj koja je imala manje požara. Autori na žalost nisu objasnili kako su estimirali trošak, ali predpostavljamo da se on odredio zbrajanjem štete koju su požari napravili i troškom gašenja požara.

Treću analizu koju su napravili je količina CO2 koja je nastala zbog požara, ali i veličinu izgorene površine u usporedbi sa srednjom godišnjom izgorenom površinom od 2006. g.

I ovdje stojimo izvrsno. Bolji od nas su samo poljaci i šveđani. Opožarena površina u Hrvatskoj je 80% manja od srednje godišnje opožarene površine od 2006.g. To ukazuje da je u Hrvatskoj znatno unapređen cijeli vatrogasni sustav od preventive do organizacije gašenja, a sigurni smo da je i sustav OiV Fire Detect AI razvijen u suradnji FESB-a i OiV-a sigurno tome doprinio.

 

 

 
Posjeta: 110