GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraživanje

Posjeta

Članova : 1
Sadržaj : 42
Web Linkovi : 3
Posjete Sadržajima : 468831

Locations of visitors to this page

 

 
Home FirEUrisk Objavljen prvi dokument diseminacije rezultata projekta FirEUrisk

Objavljen prvi dokument diseminacije rezultata projekta FirEUrisk PDF Ispis
Autor Administrator   
Četvrtak, 28 Prosinac 2023 19:26

Projekt FirEUrisk se bavi potpuno novim integralnim, holističkim pristupom protupožarnoj zaštiti na različitim razinama, od razvoja novih alata za procjenu rizika požarne opasnosti, preko predviđanja kakvi će biti požarni potencijali u budućnosti, do upotrebe suvremenih alata u protupožarnoj preventivi. U projektu sudjeluje 34 institucije iz 15 zemalja, a projekt traje 4 godine (vidi tekst o projektu). Jedan od zadataka projekta je i diseminacija (širenje) rezultata projekta, pa istraživači sa FESB-a koji u projektu sudjeluju (Darko Stipaničev, Marin Bugarić, Ljiljana Šerić, Damir Krstinić, Dunja Božić Štulić, Maja Braović) kao dio svojih istraživačkih aktivosti imaju i interpretaciju i primjenu rezultata projeta za područje Hrvatske. Pripremljen je i prvi diseminacijski dokument: "Strategije upravljanja zemljištem za smanjenje rizika od požara raslinja na području Hrvatske".

 


 

Ovaj dokument je nastao na temelju istraživanja provedenih u Radnom paketu 2 projekta FirEUriskmu Zadatku 2.2. posvećenom Strategijama upravljanja zemljištem (engl. LMS – Land Management Strategies) za smanjenje rizika od požara raslinja kojoj je glavni istraživač bila Alex Neidermeier, Vrije Universiteit Amsterdam, Netherland. Rezultati istraživanja objavljeni su u izvještaju

 

  • D2.3 – Guidelines for LMS: applicability, socio-economics and environmental concerns, Interni izvještaj FirEUrisk projekta, 2023.

 

i radu

 

  • Neidermeier, Alex; Zagaria, Cecilia; Pampanoni, Valerio; West, Thales Pupo and Verburg, Peter, Mapping opportunities for the use of land management strategies to address fire risk in Europe. Journal of Environmental Management, Volume 346, 15 November 2023, 118941 https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2023.118941

 

Autori su razvili strategiju analize različitih načina upravljanja zemljištem sa ciljem smanjenja požara raslinja i primijenili je na razini cijele EU. Sa ciljem što veće dostupnosti rezultata ovih istraživanja, u ovom javno dostupnom dokument, prilagodili smo dokument za područje Republike Hrvatske, uključujući i mape koje smo dobili od glavne istraživačice Alex Neidermeier uz dozvolu njihovog objavljivanja. Karte Hrvatske se mogu slobodno skinuti s našeg Web portala, a u slučaju njihovog korištenja molimo postupanje u skladu s Copyrightom.

U prvom dijelu dana su temeljna objašnjenja različitih strategija upravljanja zemljištem kojima se smanjuje rizik od požara raslinja. U drugom dijelu objašnjena je metodologiju na temelju koje su autori pokušali doći do odgovora koje je metode povoljnije za određeno područje. U trećem dijelu prikazane su i mape za područje Hrvatske.

Dokument je javno dostupan, a prema pravila Coipyrighta projekta FirEUrisk može se reproducirati uz navođenje izvora, posebno rada (Neidermeie et al., 2023).

Nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći svima onima koji se bave strategijama upravljanja zemljištem, kako bi se u budućnosti rizik od požara raslinja još više smanjio.

>>> pdf  dokument  "Strategije upravljanja zemljištem za smanjenje rizika od požara raslinja na području Hrvatske"

>>> Mape Hrvatske sa strategijama upravljanja zemljištem za smanjenje rizika od požara raslinja


 
Posjeta: 175