GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraživanje

Posjeta

Članova : 1
Sadržaj : 42
Web Linkovi : 3
Posjete Sadržajima : 468829

Locations of visitors to this page

 

 
Home

Razvoj Centra za istraživanje požara otvorenog prostora PDF Ispis
Autor Administrator   
Srijeda, 01 Prosinac 2021 17:35

Godišnjaku 2021. Hrvatske akademije tehničkih znanosti Hrvatske: Doprinosi članova akademije razvoju sustava znanstveno-nastavnih institucija, Urednik: V.Andročec, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, 2021., ISSN 1332-3482 objavljen je članak:

D.Stipaničev, Centar za istraživanje požara otvorenog prostora Split koji detaljno opisuje povijesni razvoj Centra, od ideje 2003. godine do 2021. godine.

Sažetak: Požari otvorenog prostora, a posebno požari raslinja, su nekontrolirana gorenja koji uzrokuju značajnu gospodarsku štetu i razorno djeluju na okoliš. Rano otkrivanje požara, te brza i odgovarajuća intervencija, od vitalne su važnosti za minimiziranje požarne štete. Požarna sezona 2003. g. bila je jedna od najtežih, posebice u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Potaknuti velikim štetama uzrokovanim ovim požarima u jesen 2003.g. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu pokrenut je projekt čiji je cilj bio poboljšati prevenciju i zaštitu od požara raslinja primijenom naprednih postupaka informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) i umjetne inteligencije. Splitsko-dalmatinska županija prepoznala je značaj projekta, pa je dogovorena izrada studije o integralnom modelu zaštite od šumskih požara koja je i dovršena 2004.g. Paralelno s radom na studiji, pokrenuta su i istraživanja na inovativnim sustavima za ranu detekciju požara, modeliranju širenja požara i procjeni požarne opasnosti. Na temelju ostvarenih rezultata, 2010.g. i službeno je osnovan Centar za istraživanje požara otvorenog prostora (CIPOP) u suradnji FESB-a i Splitsko-dalmatinske županije. Tema ovog rada su djelatnosti i rezultati istraživača koji su djelovali i djeluju u okviru Centra.

 
Posjeta: 134