GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraživanje

Posjeta

Članova : 1
Sadržaj : 41
Web Linkovi : 3
Posjete Sadržajima : 458912

Locations of visitors to this page

 

 
Home FirEUrisk H2020 EU projekt FirEURisk službeno je započeo 12.04.2021.g. jednodnevnim on-line uvodnim sastankom

H2020 EU projekt FirEURisk službeno je započeo 12.04.2021.g. jednodnevnim on-line uvodnim sastankom PDF Ispis
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 12 Travanj 2021 16:00

U ponedjeljak 12.04.2021.g. jednodnevnim on-line uvodnim sastanakom (Kick-off Meeting) službeno je započeo H2020-LC-CLA-2020-2 projekta FirEURisk - DEVELOPING A HOLISTIC, RISK-WISE STRATEGY FOR EUROPEAN WILDFIRE MANAGEMENT u kojem kao jedan od partnera sudjeluje i FESB s pet istraživača s Katedre za modeliranje i inteligentne računalne sustave koji djeluju i u okviru Centra za istraživanje požara otvorenog prostora.

https://fireurisk.eu

Radi se o najvećem projektu koji trenutno financira EU u kojem sudjeluju 34 institucije iz 15 zemalja. Projekt traje 4 godine, a  proračun mu je 10 271 044 EUR, od čega je FESB dobio 180 000 EUR. Projekt se bavi potpuno novim integralnim, holističkim pristupom protupožarnoj zaštiti na različitim razinama, od razvoja novih alata za procjenu rizika požarne opasnosti, preko predviđanja kakvi će biti požarni potencijali u budućnosti, do upotrebe suvremenih društvenih mreža u protupožarnoj preventivi. FESB je odabran kao partnerska institucija zbog dugogodišnjeg rada na primjeni ICT tehnologija u pred-požarnim, požarnim i post-požarnim aktivnostima, posebno kroz djelovanje Centra za istraživanje požara otvorenog prostora (http://cipop.fesb.hr )  koji je osnovan 10.siječnja 2010.g. u suradnji FESB-a i Županije splitsko-dalmatinske. Jedan od projekata u kojemu je CIPOP sudjelovao je bio i pionirski projekt IPA ADRIATIC HOLISTIC FOREST FIRE PROTECTION (2013.-2016.) koji je sigurno doprinio afirmaciji FESB-a  u području istraživanja požara raslinja. Zbog toga je, na temelju dosadašnjih iskustava, u okviru FirEURisk projekta Splitsko – dalmatinska županija odabrana kao jedan od 28 demonstracijskih područja na kojoj će se primijeniti neki od razvijenih alata u koordinaciji FESB-a.

Uvodni sastanak se održao on-line s ukupno 125 sudionika. Sastanak je vodio vodielj projekta prof.Domingos Xavier Viegas sa Sveučilišta u Coimbri, Portugal, sigurno jedan od najznačajnijih svjetskih istraćživača požara raslinja.

U projektu sudjeluju 34 institucije iz 15 zemalja i trenutno je najveći projekt koji financira EU.

Projekt se bavi preventivom od požara (Prevention), smanjenjem utjecaja požara (Mitigation) i obnovom nakon požara (Recovery)

Projekt ima 8 radnih paketa (WP) koji preventivu požara raslinja analiziraju s različitih aspekata.

FESB je jedan od partnera, a zahvaljujući dosadašnjim iskustvima s izučavanjem požara raslinja u okviru CIPOP-a Splitsko - dalmatinska županija je izabrana kao jedno od demostracijskih područja (DA - Demostration Area) na kojoj će se primijeniti neki od razvijenih alata.

Prezantacija istraživača s FESB-a na uvodnom dijelu sastanka.

 

 
Posjeta: 2536