GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraživanje

Posjeta

Članova : 1
Sadržaj : 43
Web Linkovi : 3
Posjete Sadržajima : 471822

Locations of visitors to this page

 

 
Home Novosti Foto reportaža sa 6th International Conference for Forest Fire Research

Foto reportaža sa 6th International Conference for Forest Fire Research PDF Ispis
Autor Darko Stipaničev   
Subota, 09 Travanj 2011 09:34

Od 15. - 18. studenog 2010.g. u gradu Coimbra Portugal održala se 6th International Conference on Forest Fire Research, konferencija posvećena istraživanjima požara raslinja koja se održava svake 4 godine i na kojoj se prezentiraju sva znanstvena saznanja vezana uz požare raslinja do kojih se došlo u protekle četiri godine.

Konferencija se sastojala od usmenih prezentacija i poster sekcija koje su se mijenjale svaki dan. Na usmenim prezentacijama je bilo čak 20 sekcija sa više od 150 radova a i postera je bilo više od stotinu.

Na ovogodišnjem kongresu istraživači koji sudjeluju u radu Centra imali su dva rada:

1. D.Stipaničev, M.Štula, D.Krstinić, Lj.Šerić, T.Jakovčević, M.Bugarić, Advanced automatic wildfire surveillance and monitoring network, VI International Conference on Forest Fire Research, Coimbra, Porugal, Nov. 15 – 18, 2010.

2. T.Jakovčević, Lj.Šerić, D.Stipaničev, D.Krstinić, Wildfire smoke-detection algorithms evaluation, VI International Conference on Forest Fire Research, Coimbra, Porugal, Nov. 15 – 18, 2010.

od kojih je prvi bio prezentiran usmeno u okviru vrlo posjećene sekcije A 2 o suvremenim sustavima za rano otkrivanje požara raslinja, a drugi je prezentiran u poster sekciji.

U nastavku nekoliko fotografija s konferencije.

 

Coimbra - najstarije sveučilište u Europi - kompleks starog sveučilišta se nalazi na vrhu brda i dominira gradom, a i cijeli grad živi sa sveučilištem.

Konferencija o istraživanju šumskih požara održala se svake četvrte godine već 6 puta - prva je bila prije 24 godine. Radi se sigurno o jednoj od najprestižnijih konferencija posvećenoj šumskim požarima na kojoj se mogu čuti i vidjeti najnovija i najvažnija dostignuća vezana uz požare raslinja.

Koliko je konferencija značajna vidi se i po tome što su se na otvaranju, uz predsjednika vlade skupili i brojni portugalski ministri (ministrice)(ministar obrazovanja, ministar znanosti, ministar poljoprivede, ministar unutrašnjih poslova, ministar obrane) te najvažniji vatrogasni dužnosnici.

Konferencija se održavala u četiri paralelne dvorane.

Hrvatsku su osim autora ove reportaže zastupali samo predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda Lovro Kalin i Marija Mohorić.

Poster sekcija i poster suradnika Centra.

Poster na temu Wildfire smoke-detection algorithms evaluation.

Prof. Domigos Xavier Viegas drži predavanje na temu novih spoznaja o eruptivnom širenju požara.

Brojni novi eksperimenti napravljeni u Viegasovom laboratoriju u Luisi unjele su dodatna znanja o eruptivnom efektu kod širenja požara raslinja.

Odnos između nagiba padine i termalne radijacije kod eruptivnog širenja požara.

Eruptivno širenje požara i efekt priljubljenog plamena ( flame attached flow) bile su značajne teme kojima se konferencija bavila.

Znanost o požarima (Fire Science) je egzagtna znanost temeljena na matematičkim modelima na kojoj u svijetu rade timovi ljudi, a u Hrvatskohj bi se broj istraživača koji znanstveno izučavaju požare raslinja mogao izbrojiti prstima jedne ruke. centar za istraživanje požara otvorenog prostora je jedina institucjski organizirana skupina istraživača koja se intenzivno bavi ovom problematikom (na žalost još uvijek bez značajnje podrške osim podrške Županije Splitsko - Dalmatinske).

Prof.Stefan Dorerr sa Swansea University održao je važno predavanje na temu ...

... istraživanja i upravljenjima požarima u XXI stoljeću. Rad je nastao u suradnji sa dr.Susan G.Conard znanstvenicom iz George Mason University, Virginia USA, co-autoricom jednog od važnih modela propagacije požara raslinja.

Završne riječi i zatvaranje kongresa. Slijedeći je 2014. naravno ponovo u Coimbri.

 

 
Posjeta: 6012