GTranslate

Croatian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pretraživanje

Posjeta

Članova : 1
Sadržaj : 43
Web Linkovi : 3
Posjete Sadržajima : 469625

Locations of visitors to this page

 

 
Home

Ativnosti Centra 2009/2010 PDF Ispis

Sažetak aktivnosti Centra tijekom 2009. i 2010.godini:

1. Istraživačke aktivnosti vezane uz problematiku širenja požara

a)    Razrađena je metodologija eksperimentalnog istraživanja požara raslinja te je napravljen idejni projekt uspostave odgovarajućih laboratorija (napisana je studija Uspostava stacionarnog i mobilnog laboratorija za istraživanje požara otvorenog prostora).

b)    Popisane su i analizirane sve veličine vezane uz okolnosti nastajanja i razvoja požara te razrađene mjerne procedure za njihovo mjerenje (studija Uspostava stacionarnog i mobilnog laboratorija za istraživanje požara otvorenog prostora).

c)    Teorijski je analizirana mogućnost pojave eruptivnog širenja požara kao priprema za projekt koji se predlaže u 2011. godini u okviru kojeg bi postojeći sistem simulacije požara MOPP bio proširen modulom za otkrivanje mogućnosti pojave eruptivnog širenja vatre (monografija u pripremi Primjena računalnih tehnologije u aktivnostima vezanim uz požare raslinja).

d)    Uspostavljena je suradnja s EU ekspertom za forenziku požara raslinja (prof. Domingos Xavier Viegasom), te dogovorena priprema priručnika o inter-disciplinarnoj analizi okolnosti vezanih uz nesreće požare raslinja.


2. Priprema i realizacija projekata vezanih uz edukacijske i popularizacijske aktivnosti

a)    Uspostavljen je Web portale Centra za istraživanje požara otvorenog prostora na adresi http://cipop.fesb.hr kao centralno Web mjesto svih aktivnosti Centra.

b)    Umjesto organizacije specijalističkog seminara iz područja primjene suvremenih tehnologija u protupožarnim i požarnim aktivnostima radilo se na pripremi monografije radnog naziva Primjena računalnih tehnologije u aktivnostima vezanim uz požare raslinja zato što smatramo da će monografija imati veći edukacijski značaj.


3. Uspostava međunarodne suradnje

a)    Uspostavljena je međunarodna suradnja u razmjeni istraživača, nastavnika i studenata kroz EU ERASMUS projekt sa Centro de estudios sobre incendios florestails (Center for Studies on Forest Fires) University of Coimbra Porugal (sva područja istraživanja požara raslinja).

b)    Uspostavljena je međunarodna suradnja u razmjeni istraživača, nastavnika i studenata kroz EU ERASMUS projekt sa Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Spain (područje simulacije širenja požara).

c)    Uspostavljena je međunarodna suradnja sa dr.Martin Alexandar iz Canadian Forest Service posebno na području sigurnosti kod požara raslinja te je dogovorena zajednička priprema priručnika o sigurnosti kod požara raslinja na hrvatskom jeziku na temelju njegovog engleskog priručnika.


4. Priprema prijava za dobivanje dodatnih sredstava

a)    Pripremljen je strateški projekt za IPA Adriatic Cross-Border Cooperation pod naslovom  Adriatic Holistic Fire Protection Project koji u posebnoj točki predviđa unapređenje Centra za istraživanje požara otvorenog prostora.

b)    Pripremljen je projekt realizacije protupožarnog motrilačkog sustava Splitsko – dalmatinske županije revizijom projekta iz 2006.g. u kojem su istraživači Centra posebno radili na reviziji odabira motrilačkih lokacija.

c)    Napravljena je predprijava za projekt RAZUM Poslovno inovacijskog centra BICRO za projekt pod nazivom Ugradbeni inteligentni protupožarni nadzorni sustav.


 
Posjeta: 4001